page-2_img01

Over ReggeRund

Hallo allemaal, ik ben Bart Blikman uit Ommen en ik ben oprichter en eigenaar van ReggeRund.nl. Voordat ik verder uitleg waarom u er verstandig aan doet om bij ReggeRund.nl uw rundvlees te bestellen, neem ik u eerst graag mee naar de rijke historie van ons familiebedrijf.

De familie Blikman (mijn overgroot opa en oma) zijn rond 1900 begonnen met boeren in de buurtschap Besthmen, gemeente Ommen. De boerderij bestond destijds “slechts” uit enkele koeien. Iets wat we nu moeilijk voor kunnen stellen, maar voor die tijd was het vrij normaal. In totaal kregen mijn overgroot opa en oma drie jongens; Berend Jan, Gerrit Willem en Jan. Mooie oer-Hollandse namen. Uiteraard moesten zij ook hun steentje bijdragen op de boerderij door bijvoorbeeld te helpen met melken en werken op het land. Onderstaand een foto (links) van mijn overgroot opa die druk op het land bezig is met de paarden. De andere foto (rechts) is te zien hoe mijn opa met zijn twee broers de koeien melken, uiteraard met de handen en op klompen.

divider

divider

Na de Tweede Wereldoorlog (1949) zijn mijn opa Berend Jan Blikman en mijn oma Wilhelmina Blikman-Dijk een eigen boerderij begonnen op hemelsbreed nog geen 1,5 kilometer van Besthmen, namelijk in de Wolfskuil te Ommen. Een boerderij prachtig gelegen aan de rivier de Regge (het onderland genoemd) en aan de bosrand met uitzicht op de Lemelerberg. “Een daalders plekkie” zoals we dat hier zeggen. In het begin zijn ze begonnen met 6 koeien en een paard op de deel. Onderstaand een foto hoe het allemaal begon in de Wolfskuil…

divider

divider

Rond 1960 bleek dat de boerderij te klein was geworden waarna de eerste schuur werd bijgebouwd voor in totaal 10 melkkoeien, 3 varkens en een paard. 10 jaar later werd de boerderij verder uitgebreid voor in totaal 30 melkkoeien en 30 fokzeugen. De boerderij kreeg meer vorm en groeide uit tot een gemengd bedrijf met een mooie veestapel. Tijdens deze periode kregen mijn opa en oma 3 kinderen; Hermien, Herman en Gerrit. Herman Blikman is mijn vader. In 1990 nam mijn pa de boerderij over van mijn opa en oma. In die periode bestond de boerderij in totaal uit +/- 55 melkkoeien en 220 mestvarkens (i.p.v. de fokzeugen). Tijdens mijn jeugd probeerde ik ook wat te helpen op de boerderij (zie foto links) samen met mijn zus Janneke en broertje Hans. Maar meestal waren we meer druk met de kleine varkentjes en de andere dieren op de boerderij (foto rechts).

divider

divider

In 2004 is mijn vader gestopt met melken. Ons bedrijf bleek midden in de Ecologische Hoofdstructuur te vallen waardoor verder boeren op deze schaal erg lastig zou worden. Daarnaast was er destijds geen opvolging dus is mijn vader over gegaan op Natuurbeheer. Natuurbeheer wil zeggen dat ons land niet meer mag worden bemest of bespoten, maar dat de natuur zijn gang kan gaan. We zijn alleen verplicht om minimaal 2 maal per jaar het gras te maaien. Dit is ook nodig om het gras wat we hier mee winnen bij te voeren voor onze koeien. In 2006 heeft mijn vader de beslissing genomen om een nieuwe veestapel op te bouwen. Ditmaal niet met standaard melkkoeien, maar met het prachtige oer-Hollandse ras de lakenvelder. Een hele mooie koe om te zien, vooral in het natuurgebied. Omdat de lakenvelder eigenlijk niet meer nodig heeft dan natuurgras en een liksteen is deze koe zeer geschikt voor natuurgronden. In 2016 hebben we ongeveer 25 lakenvelders + jongvee om ons huis heen lopen. Echt genieten! Onderstaand twee foto’s van onze lakenvelders.

divider

divider

Op onze boerderij verbouwen wij onze eigen aardappelen en groenten voor eigen consumptie. En uiteraard laten wij eens in de zoveel tijd een lakenvelder slachten waar mijn vader en mijn gezin (Ilse, ik en Gijs) van eten. De smaak is echt fenomenaal en we weten waar het vlees vandaan komt. En dat de koeien een prachtig leven hebben gehad waarbij ze 24 uur per dag naar buiten kunnen en niet preventief worden behandeld met antibiotica en/of groeihormonen. Dit is vlees wat ik wil eten met mijn gezin. Onderstaand een foto van mijn gezin en de originele boerderij die we recent hebben verbouwd en waar wij nu wonen.

divider

divider

In 2015 is het idee ontstaan om dit prachtige lakenvelder vlees kleinschalig in de markt te gaan zetten. Begin 2016 hebben we hard gewerkt om alles voor te bereiden om zo de daad bij het woord te voegen. Daarom ben ik trots om ons familiebedrijf een nieuwe dimensie te geven met ReggeRund.nl. Mijn doel is om anderen ook mee te laten genieten van dit (h)eerlijke oer-Hollands rundvlees en met elkaar een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld!

Ik zie uw bestelling graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Bart Blikman

divider

× Hoe kan ik u helpen?